Četvrtak 05.05.2011.
02:53
Vestionline

UN: Temeljno istražiti trgovinu organima na Kosovu

Ban Ki-Mun
 

Izvestaj generalnog sekretara, koji će biti razmotren 12. maja na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN, odnosi se na period od 16. januara do 15. aprila.


U tom periodu, podsetio je Ban Ki-Mun, Parlamentarna skupština Saveta Evrope je, ogromnom većinom glasova, usvojila rezoluciju pod nazivom Istraga o tvrdnjama o nehumanom postupanju prema ljudima i nezakonitoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, a povodom izveštaja specijalnog izvestioca Dika Martija.


Euleks da bude nepristrasan

U toj rezoluciji se, između ostalog, pozivaju zemlje EU da preciziraju nadležnosti Euleksa i drugih međunarodnih pravnih tela koja imaju mandat da vode istrage, kao i da im pruže neophodne resurse. Takođe se poziva Euleks da vodi nepristasnu istragu o optužbama, a od vlasti Srbije i Albanije se traži puna saradnju.


Euleks je, u međuvremenu, saopštio da te optužbe shvata vrlo ozbiljno, da ima kapacitet za taj posao i da je otvorio priliminarnu istragu, konstatuje generalni sekretar i ističe da je Beograd dao na znanje da je naklonjeniji istrazi koju bi vodilo neko telo sa širom jurisdikcijom i delovalo pod mandatom Saveta bezbednosti.


Zadovoljstvo zbog dijaloga Beograd - Priština

U izveštaju Ban Ki-Muna, takođe, se izražava zadovoljstvo što je u posmatranom periodu započeo "dugo očekivani" dijalog Beograda i Prištine.


"Ohrabren sam, takođe, pozivitnom i konstruktivnom atmosferom u kojoj su se održavali prvi sastanci, kao i spremnošću obeju strana da nađu rešenja koja će imati pozitivan efekat na svakodnevni život stanovništva", istakao je Ban Ki-Mun.

2024 © - Vesti online