Sreda 04.05.2011.
19:27
Beta

Kumrovec: U Titovo vreme nije se kopalo po kontejnerima

Saborci i poštovaoci okupili su se pred Titovom bistom u Kumrovcu...

Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske Ratko Maričić rekao je okupljenima u rodnom mestu Josipa Broza da je Tita uvažavala cela svetska javnost koja mu je odavala priznanje što se vidi u broju onih koji su bili na sahrani.

Širom bivše Jugoslavije, mnogi su još uvek odani stihovima koje je otpevao Zdravko Čolić

"Danas, kada je nezaposlenost dostigla katastrofalne razmere, sećamo se njegove brige za radnička prava. Bilo je kontejnera, ali se po njima nije prekopavalo. Tito se zalagao za jednakost svih, svi su imali besplatno školovanje i lečenje", istakao je Maričić, kako izveštavaju hrvatski mediji.

...mnogi su se prisetili boljeg i bezbrižnijeg života...

Kod spomenika Titu i ispred njegove rodne kuće vence su položili predstavnici SABA-e iz cele Hrvatske, društava Josip Broz Tito, i Titovi saborci NOB-a iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

...i poštovanje prema njemu preneli na mlađe generacije

Uobičajeno je da se na današnji dan u Kumrovcu okupe delegacija koje polažu vence, ali se svake godine centralna proslava održava u subotu najbližu nekadašnjem Danu mladosti, datumu Titovog rođenja, 25. maja. Ove godine biće održana 28. maja i pretpostavlja se da će se tada okupiti više od deset hiljada ljudi iz Hrvatske i zemalje regiona.

Nepoznati počinilac je prefarbao tablu s nazivom Trga maršala Tita u Zagreb. Mediji koji su izvestili o tom događaju ističu da je počinilac, ćelavi dvometraš viđen kao redar na skupovima veterana u Hrvatskoj.

2024 © - Vesti online