Četvrtak 05.05.2011.
08:00
Sarajevo-X

Laseri menjaju svećice u automobilima?

Tim japanskih i rumunskih naučnika predstavio je na Koncerenciji o laserima i elektro-optičkim uređajima laser koji može da zapali gorivo, odnosno mešavinu goriva i vazduha u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ova tehnologija mogla bi automobile da učini ekonomičnijim, a smanjilo bi se i zagađenje paljenjem, odnosno sagorevanjem veće količine pomenute mešavine.

Naučnici pregovaraju i sa proizvođačima svećica.

Svećice odlaze u istoriju autoindustrije?

Ideja o zameni svećica laserima, tehnologije koja se vrlo malo promenila od njenog nastanka pre 150 godina, nije nešto novo. Svećice mogu da zapale mešavinu na malom razmaku, čime se smanjuje efikasnost sagorevanja, a metal koji ih sačinjava vremenom polako erodira. No, sagorevanje pomoću lasera bi moglo da postane veoma praktično.

Tim naučnika iz Rumunije i Japana je demonstrirao sistem koji može da fokusira dva ili tri laserska zraka u cilindre motora na različite dubine. To poboljšava sagorevanje, a tehnologija nije podložna "zubu vremena".

Kako bi zapalili gorivo, laseri moraju da imaju dosta energije, baš kao i svećice.

"U prošlosti laseri nisu mogli da se koriste u slične svrhe jer su bili preglomazni, neefikasni i nestabilni", rekao je Takonori Taira sa Nacionalnog instituta prirodnih nauka u Okazakiju u Japanu.

Naučnici su zapravo osmislili sitne lasere koji mogu da stanu u cilindre i izdrže visoku temperaturu u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Lasere bi mogla da proizvodi kompanija "Denso" koja se bavi proizvodnjom auto-delova.

2024 © - Vesti online