Sreda 04.05.2011.
14:21
Vestionline

Dačić: Vlada odlučna da spreči lažne azilante

Ivica Dačić: EU u Srbiji ima pouzdanog partnera

"Svesna problema lažnih azilanata Vlada Srbije izražava spremnost da preduzme sve mere samostalno i u saradnji sa zemljama EU u cilju efikasnog rešavanja problema i sprečavanja budućih pojava zloupotrebe prava na azil", rekao je on.

Dačić je precizirao da su u proteklom periodu u državama članicama EU kontaktirane institucije nadležne za pitanje azila i migracija gde je taj problem zabeležen, podsetivši da je potom u Srbiji sprovedena medijska kampranja o tome šta znači bezvizni režim i šta to podrazumeva.

Ministar je precizirao da je ukupan broj državljana Srbije koji su podneli zahtev za azil na teritoriji EU od septembra 2009. do istog meseca 2010. godine 10.850, a da je u Srbiju tokom prošle godine vraćeno njih 4.254 na osnovu sporazuma o readmisiji.

"U poređenju sa decembrom 2010. smanjen je broj azilanata za 35 odsto, a kao glavna odredišta i dalje su ostala Nemačka, Švedska i Belgija", rekao je on i dodao da je broj povrataka dobrovoljnih i prinudnih veći u odnosu na broj novih zahteva za sticanje azila.

Dačić je naglasio da postoje određena upozorenja o porastu zahteva u nekim članicama EU poput Luksembruga, najavivši da će se u narednom periodu pratiti stanje u tim državama.

"Želim da naglasim da smo svesni činjenice da problem lažnih azilanata stvara poteškoće državama EU, ali i da Srbija takođe oseća negativne efekte ove pojave u godini koja je najvažnja za nas na polju evrpskih intergacija", rekao je on.

On je poručio okupljenim ambasadorima da mogu biti uvereni da u Srbiji imaju pouzdanog partnera na koga mogu da se oslone i u zajedničkom rešavanju problema lažnih azila, kazavši da je dobrodošla svaka sugestija ili informacija.

2024 © - Vesti online