Sreda 04.05.2011.
08:42
Blic

Srpski mornar već sedam meseci zarobljenik somalijskih pirata

Srpski mornar u milosti najozloglašenije piratske grupe

Već šest meseci taoci jedu samo pirinač, lekove nemaju, a mornar iz Srbije se s porodicom poslednji put čuo pre više od mesec dana. Somalijski pirati prekinuli su pre dve nedelje sve pregovare, zbog čega je sudbina posade neizvesna.

Prethodno, oni su se bili dogovorili s grčkom kompanijom o otkupu, koji se, navodno, kreće od pet do osam miliona dolara. Međutim, 20 dana pre nego što su Somalijci obećali da će pustiti 24 člana posade, oružane snage NATO napale su jedan od brodova i ubili nekoliko pirata. Gusari su tad pojačali obezbeđenje i prekinuli svaki kontakt sa pregovaračima, odnosno s grčkom firmom.

"Situacija je katastrofalna, a sve je gore i gore. Ne znamo šta da radimo, potpuno smo nemoćni. Otkad su napadnuti pirati se ponašaju nervozno, plašimo se da fizički ne naude taocima. Kako smo dobili informacije od Grka, grupa koja je zarobila 'Polar' smatra se jednim od najozloglašenijih i najkomplikovanijih pirata za pregovore. Drže brodove najduže od svih i traže najveće otkupe", kaže izvor "Blica" upućen u ovaj slučaj. 

2024 © - Vesti online