Sreda 04.05.2011.
07:08 >> 12:16h
Politika, Beta

"Jedna Kina" i "cela Srbija" se podržavaju

Srpski i kineski šefovi diplomatija: Vuk Jeremić i Jang Đieči

Kina se zalaže da se dijalogom dođe do rešenja statusa Kosova i Metohije, rekao je Jang posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, koji je izjavio da je Beograd od Pekinga dobio podršku za inicijativu da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da mandat osobi koja bi sprovela istragu o navodima o trgovini ljudskim organima na Kosmetu.


Kina i Srbija će u narednom periodu intenzivirati ekonomsku saradnju, izjavili su danas u Beogradu ministri spoljnih poslova dve zemlje.

"Kina je spremna da učestvuje u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata i narednih meseci možemo očekivati dogovore o novim projektima poput ovog u Beogradu", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare sa kineskim kolegom.

Đieči je rekao da će ohrabriti još više kineskih preduzeća da investiraju u Srbiju. 

Ministri su govorili i o kulturnoj saradnji i najavili eksperimentalni projekat učenja kineskog jezika u školama u Srbiji kao izbornog predmeta.

Kako je najavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, ministri Jeremić i Jang će položiti vence na mestu bivše kineske ambasade u Beogradu.


Jeremić je Kinu posetio krajem aprila 2010. godine, a u junu je Kinu posetio i premijer Mirko Cvetković. Šef kineske diploamtije u Srbiju dolazi u okviru turneje tokom koje će posetiti i Egipat, Švajcarsku i Rusiju.

2024 © - Vesti online