Utorak 03.05.2011.
18:07
Lj. Jakšić - Vesti

Prvi put u Češkoj uhapšeni islamski teroristi

Direktor Odelenja za suzbijanja organizovanog kriminala u Češkoj Šlehta

Grupu od sedam članova koju je uhapsila češka policija sačinjavaju Dagestanci, Moldavci, Čečeni i državljani Bugarske. Neki od njih prošli su logore za vežbu u Avganistanu, a u zgradi koju su iznajmili, za te potrebe su dogradili streljanu. Dva člana skupine su u vreme akcije bili u Nemačkoj. 


Uhapšeni su u tom iznajmljenom prostoru improvizovali islamsku bogomolju džamiju, gde su se molili i u vreme hapšenja.


Direktor Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala Robert Šlehta, rekao je da su sedmorica terorista uhapšeni na prostoru Češke Republike prošlog meseca.


"Došli smo do saznanja da je ta grupa, pre svega, imala zadatak da obezbeđuje materijalnu, finansijsku i personalnu podršku za terorističke aktivnosti na Severnom Kavkazu. Oružje, eksploziv, novac i falsifikovana dokumenta obezbeđivali su za, kao smo saznali, nove borce“, rekao je novinarima Šlehta.


Prema informaciji iz policije Bugari su, pre svega, imali falsifikatorske obveze za šta su im bili obezbeđeni vrhunski tehnički uslovi u sedištu grupe. 

Prve informacije o premeštanju grupe, spojene sa radikalnom islamskom terorističkom organizacijom "Đamat Šarijat", iz Berlina u Prag, češki policajci su dobili od nemačkih kolega. 

Svestan da informacija o hapšenju grupe islamskih terorista u Pragu može izazvati strahovanje građana zbog aktuelnih događaja u Pakistanu, direktor policije Češke Republike Petar Lesi podvukao je da se sva ova događanja i saopštavanja o toku akcije, sasvim slučajno vremenski poklapaju sa tim događajem akcije i da nema razloga za, posebno, uznemirenje.

2024 © - Vesti online