Sreda 09.12.2009.
12:54
Tanjug

Najtoplija decenija je za nama

Ovo polje mrtvih krava u Keniji stvoreno je u nedostatku vode kojom bi se napajale životinje

Prosečna globalna temperatura je 2009. godne bila za 0,5 stepeni Celzijusa iznad prosečne temperature izmerene između 1961. i 1990. godine, objavila je Svetska meteorološka organizacija (WMO).

WMO ukazjue da su ekstremne klimatske pojave, uključujući razorne poplave, surove suše, snežne oluje, toplotne i udare hladnoće, registrovane u mnogim delovima sveta. Pojave sa ekstremno visokim temperaturama ove godine su bile češće i intenzivnije, posebno u delovima južne Amerike, Australije i u južnim regijama Azije.

Led na Arktiku se 2009. godine i dalje prekomerno otapao, tako da je njegova prosečna površina u vreme sezone topljenja iznosila 5,1 miliona kvadratnih kilometara, što je treća najmanja površina od početka satelistskih merenja 1979. godine.

Ove godine temperature iznad normalnih registrovane su praktično na celoj planeti, a za celu Evropu i Bliski istok 2009. godina je ponovo bila toplija u poređenju sa prosečnim temperaturama u periodu od 1961. do 1990. godine.

U Rusiji i u regiji Velikih jezera u Kanadi zabeležene su niže od prosečnih temeratura u januaru i februaru, prenela je ruska agencija Finmarket.

2024 © - Vesti online