Sreda 09.12.2009.
12:09
Vestionline

SMS porukama varaju građane

 

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić izjavila je da u poslednje vreme u Srbiji kruže SMS poruke koje predstavljaju pokušaj prevare i upozorila je građane da ne reaguju bez razmišljanja i u panici.

Prevara bilo i ranije

 

Ovo nije prvi put da se SMS poruke koriste za pokušaj prevare. U junu 2008. godine nacionalni avioprevoznik JAT je protestovao zbog upotrebe imena te kompanije u SMS poruci koja su dostavljali nekoliko mobilnih operatera: "Pošalji ovo na 10 brojeva i dobićeš 200 dinara kredita! MTS i Telenor povodom 81. godišnjice Jat-a".

"Te poruke su, uglavnom, pokušaj prevare starijih generacija", izjavila je Matićeva i dodala da građani ne treba da paniče, a ukoliko dobiju takvu poruku, neka provere da li je to zaista poruka njihovog deteta i šta se, ustvari, dešava.

Ministarka je dodala da "već neko vreme postoje pokušaji prevara elektronskom poštom na koje građani, uglavnom, ne nasedaju u velikom procentu, ali su se sada pojavile i SMS poruke sa istim ciljem".

Mobilni telefon je sredstvo moderne komunikacije koje omogućava efikasne prevare i zato građani moraju dobro da vode računa da ne postanu predmet prevare, upozorila je Matićeva.

2024 © - Vesti online