Utorak 03.05.2011.
10:44
Blic

Obama gledao “prenos ubistva“ Bin Ladena

Za šlem jednog od specijalaca, pripadnika jedinice “foke”, tokom akcije sprovedene u nedelju ujutru bila je pričvršćena kamera koja je prenosila tok akcije.

Barak Obama sa saradnicima gleda uživo akciju "foka" u Abotabadu
 


Bela kuća je objavila fotografiju na kojoj se vide američki predsednik i njegov tim za nacionalnu bezbednost kako u noći između subote i nedelje gledaju prenos uživo iz Abotabada. Na levoj strani slike su potpredsednik Džon Bajden i predsednik Barak Obama, a potom možete da vidite da sede, s leva: brigadni general Maršal Veb; Denis Mekdonou, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost; državna sekretarka Hilari Klinton; sekretar za odbranu Robert Gejts. 

Stoje, s leva: admiral Majk Malen; Tom Donilon, savetnik za nacionalnu bezbednost; Bil Dejli, šef osoblja Bele kuće; Toni Binken, potpredsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost; Odri Tomason, direktorka za borbu protiv terorizma; Džon Brenan, predsednikov pomoćnik za unutrašnju bezbednost i borbu protiv terorizma; Džejms Kleper, direktor Nacionalne obaveštajne službe. 

Na fotografiji snimljenoj posle završetka akcije, primetno je olakšanje na licima članova Obaminog tima. Na digitalnom satu, na zidu levo u pozadini, vidi se da je akcija završena oko 2 sata posle ponoći po vremenu u Tripoliju, koji je u istoj vremenskoj zoni kao i Srbija.

Obama (okrenut leđima) i njegovi saradnici po završetku akcije u kojoj je ubijen Osama Bin Laden
 


Prema informacijama američkih medija, Obama i njegovi ministri su pratili ceo tok napada na vođu Al-kaide. Džon Brenan, predsednikov pomoćnik za unutrašnju bezbednost i borbu protiv terorizma, kasnije je rekao da je Obamina reakcija kada je Bin Laden ubijen bila:


- Imamo ga!

2024 © - Vesti online