Utorak 03.05.2011.
07:23

AP: Al Kaida se neće oporaviti

Posle svega, njegov najizgledniji naslednik, Ajman al Zavahiri, osorna je osoba koja izaziva podele, a nedostaju mu harizma i mistika kojima je Bin Laden držao zajedno razne fracije Al Kaide.

Osama bin Laden (levo)

Bez Bin Ladena, obaveštajni zvaničnici veruju da bi Al Kaida mogla da se raspadne ili da postane slabija. Ali, ako je nešto Al Kaida pokazala da je sposobna, to je da se prilagodi protivniku. Njeni operativci su naučili da se klone mobilnih telefona kako ne bi bili snimljeni, njihovi tehničari sastavljali su softver za šifre koji je zadavao muke američkim stručnjacima, a bombaši samoubice su uspevali da se provuku i kroz pojačane bezbednosne mere.

Bin Ladenova smrt, američkim metkom u glavu, u njegovom skrovištu u Pakistanu, došla je 15 godina pošto je on proglasio rat Americi i skoro 10 godina pošto je izveo najveći napad na američkom tlu. Međutim, mreža Al Kaide koju on ostavlja iza sebe mnogo je drugačija od one pre 11. septembra 2001.

Danas je jezgro Al Kaide u Pakistanu u stalnom bekstvu pred americkim bespilotnim letelicama. Komunikacija im je usporena, sposobnost planiranja, fiinansiranja i izvođenja napada je u velikoj meri smanjena.

Ogranci Al Kaide su narasli u Jemenu, Iraku i Alžiru, gde teroristi koriste lokalne teškoće da bi razvili zastavu džihada. U tom smislu, smrt Bin Ladena mogla bi po Al Kaidu biti mnogo štetnija psihološki nego operativno, piše AP.

Al Zavahiri je vodio godinama operacije Al Kaide dok je Bin Laden bio odsečen od sveta, pošto u svom skrovištu u Pakistanu nije imao ni telefon ni internet, već je koristio kurire za prenošenje poruka. To je učinilo svako učešće u bilo kakvoj operaciji praktičcno nemogućim i Bin Laden je bio sveden na status figure, kažu stručcnjaci za terorizam.

Smatra se da danas najveću pretnju po SAD predstavlja ogranak Al Kaide u Jemenu, koja je daleko od centrale u Pakistanu. Oni takođe rade ono što Bin Laden nikada nije mogao: prilagođavaju svoju poruku zapadnoj publici kojoj se obraćaju na engleskom.

Stručnjaci se, međutim, slažu da, čak i da SAD eliminišu Al Zavahirija, ni to ne bi značilo kraj Al Kaide i ukazuju da je teroristička mreža Hakani, u Pakistanu, koja je povezana sa Al Kaidom, već najavila da se njene aktivnosti neće promeniti.

2024 © - Vesti online