Ponedeljak 02.05.2011.
17:18

Patrijarsi pozdravili raščinjenje Artemija

Četiri pravoslavne pomesne crkve pozdravile raščinjenje vladike Artemija

Pisma četvorice poglavara pravoslavnih pomesnih crkava povodom odluke o rasčinjenu vladike Artemija, februara prošle godine, objavljena su na internet sajtu SPC.

“Molitva za palog brata“

Patrijarh konstantinopoljski Vartolomej je, povodom odluke Sabora o vraćanju Artemija u red monaha, odgovorio da je pismo o tome s tugom pročitano na zasedanju Svetog i sveštenog Sinoda.

On je poručio da je ta odluka obznanjena Jerarhiji Vaseljenskog Trona, sa izrazima, kako se navodi, beskrajnih želja i s molitvom da se Hristos, koji prosvetljuje i osvećuje svakoga čoveka koji dolazi na svet, pokaže i na "palom bratu našem i upravi korake njegove na pokajanja dela dobra i Bogougodna".

“Odluka prihvaćena sa bratskom dužnošću“

Patrijarh jerusalimski Teofil je patrijarhu srpskom Irineju poručio da je odluka Srpske crkve "prihvaćena s bratskom dužnošću".

"Molimo se Gospodu, da utvrdi Svetu Crkvu Božju služenjem u njoj sposobnih i predanih služitelja, i moleći za nju, sa presvetog i životvornog groba spasitelja našeg Hrista, silu s visine za obavljanje njenih najuzvišenijih dužnosti, upućujemo vam celiv u gospodu", navodi se u pismu patrijarha jerusalimskog Teofila trećeg.

Ruska crkva neće komunicirati sa Artemijem

Patrijarh Kiril

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je potvrdio prijem patrijarhovog pisma o, kako je naveo, nekanonskim i samoinicijativnom delovanju monaha Atemija (Radosavljevića) lišenog episkopskog čina.

"Uveravam vas da niko od episkopa i sveštenstva Ruske pravoslavne crkve neće imati nikakvu komunikaciju sa monahom Artemijem i monasima, koji su mu se pridružili. Otvoreno nepoštovanje odluka legitimnih Crkvenih organa, kako od strane monaha Artemija, tako i od onih koji mu pružaju podršku, u nama je izazvalo duboku zabrinutost i žaljenje", naveo je patrijarh Kiril.

 

“Nedopustivo i bezbožno ponašanje raščinjenog“

Arhiepiskop kiparski Hrizostom je takođe potvrdio prijem pisma patrijarha Irineja o, kako je naveo, tužnim događajima koji su nužno doveli sveti Sinod Srpske crkve do lišavanja čina pokretača i prvouzročnika tih događaja, bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija.

"Izražavamo našu najdublju žalost povodom pomenutog neprimerenog, skandaloznog i, uopšte, nedopustivog i bezbožnog ponašanja rasčinjenoga. Šta više, uveravamo vašu uvaženu Svetost i sa vama Sveti Sinod sestrinske Crkve srpske o postojanoj podršci vama (Patrijarhu, Sinodu i Crkvi) naše najsvetije Crkve Kipra, kao i o podršci za preduzimanje vaših neophodnih odluka i postupaka zarad dobrobiti hristoimenite punoće tamošnje Crkve", navodi kiparski patrijarh Hrizostom.

U pismu se dodaje da će se on i sveštenstvo Kiparske crkve svesrdno moliti za "prosvetlenje i spasenje duše Artemijeve".

Moguće izopštenje Artemija iz Crkve

Patrijarh srpski Irinej najavio je nedavno da će, zbog nepoštovanja saborskih i sinodskih odluka, Sabor na redovnom majskom zasedanju raspravljati o izopštenju monaha Artemija iz Crkve.

"Biće to teška odluka, ali ovo što Artemije radi je protiv kanona Crkve. Ovakav

Patrijarh Irinej kaže da je moguće i izopštenje Artemija iz Crkve

slučaj Crkva još nije imala", rekao je tada patrijarh Irinej i još jednom pozvao bivšeg vladiku da se pokaje.

Rasčinjeni vladika Artemije nije želeo da komentariše patrijarhovu najavu njegovog izopštenja iz Crkve. On je nastavio da nosi vladičanska obeležja i da sa grupom svojih sledbenika služi liturgije u molitvenim objektima koje otvaraju uglavnom u privatnim kućama.

Oni takve objekte nazivaju “katakombnim kapelama” iz kojih, kako tvrde, brane Crkvu od jeresi i ekumenizma.

Artemje je nedavno okupljenima oko jednog takvog objekta u selu Gornja Toponica, kod Niša, poručio da ostanu "pravoslavni svetosavski Srbi" i da čuvaju ono što su primili od predaka.

2024 © - Vesti online