Ponedeljak 02.05.2011.
15:17
Vestionline

Stefanović: Bez ugovora sa Prištinom

Borislav Stefanović

Između Beograda i Prištine neće biti nikakvih ugovora, niti potpisanih sporazuma, već ćemo stvari koje dogovorimo odmah implementirati odgovarajućim odlukama dve vlade, tako da se pregovori i dalje odvijaju, istakao je Stefanović u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Siguran sam da do kraja godine možemo uspešno rešiti neka od otvorenih pitanja koja smo počeli do sada, jer ćemo tada u relaksiranijoj atmosferi moći da uđemo u proces regulisanja na trajni način odnosa Beograda i Prištine, ocenio je Stefanović.


"Siguran sam da proces evropskih integracija nije direktno povezan sa procesom dijaloga sa Prištinom, samim tim što smo svesni da što budemo uspešniji u ovom procesu to će biti dobro, pre svega za nas i naše građane", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, proces evropskih integracija ide svojim tokom i Srbija će učiniti sve da u tom procesu bude što uspešnija.


Stefanović je podsetio da su u dijalogu Beograda i Prištine otvorena pitanja katastra, matičnih knjiga, pitanje carinskog pečata, predsedavanja sporazumom CEFTA, elektroenergetskim snabdevanjem, telekomunikacija i slobode kretanja, u kojem su sadržane stvari koje se tiču ličnih karti, registarskih tablica, putnih isprava i osiguranja za vozila.


"U svim ovim temama smo postigli određeni napredak, kod nekih izrazit, kod nekih minimalan, ali ono što je važno je da se kaže da ovaj proces ima svoju dinamiku, da je ona pozitivna, da se krećemo ka novim i kreativnim rešenjima koja će omogućiti ljudima normalan život u skladu sa evropskim principima i evropskim integracijama", rekao je Stefanović.


Stefanović je predočio da je Beograd spreman da razgovara o o severu Kosmeta, ali "kao jednoj jedinstvenoj temi".


Nismo spremni da pravimo parcijalna rešenja za sud u Kosovskoj Mitrovici i pitanje naplate takozvanih carina na severu Kosova. Ono što smo spremni je da rešimo na jedinstveni, generičan, način pitanje severa Kosmeta, naveo je on i istakao da za sada ne postoji spremnost prištinske strane da o tome priča.


Stefanović je ukazao i da sve što bude dogovoreno mora dobiti verifikaciju, što od Vlade, što od Skupštine Srbije.


"Ovlašćeni smo odlukom Vlade, držimo se Ustava i poslednja skupštinska rezolucija nas je ovlastila da uđemo u proces pregovora sa Prištinom i dala nam je, čini mi se, dovoljno prostora da nijedna tema za nas nije tabu", zaključio je Stefanović.

2024 © - Vesti online