Sreda 09.12.2009.
12:00
D. N. P. - Vesti

Sandžak: Crkvinama bosanski naziv Kadiluk

U Bošnjačkom nacionalnom veću kažu da je u Crkvinama svojevremeno stolovao prvi gluhavički kadija i da su se zbog toga odlučili za naziv Kadiluk. Sve je, kažu, urađeno po Zakonu o nacionalnim savetima, i Zakonu o nacionalnim manjinama, pa je iz istih razloga nova imena dobila i druga mesta u gradovima gde je bosanski jezik u službenoj upotrebi.


Po ovoj odluci Suvi Do kod Tutina zvaće se još i Suhodo, selo Suva ćuprija kod Novog Pazara je Suha ćuprija, naselje Postenje - Postijenje, a Dojeviće - Dohoviće.

Novi dvojezični nazivi stupiće na snagu posle objavljivanja u Službenom glasniku Srbije, kome je Bošnjačko nacionalno veće uputilo tekst odluke o tradicionalnim nazivima jedinica lokalne samouprave, naseljenih mesta i drugih geografskih naziva i lokaliteta u jedinicama lokalne samouprave u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi.


U odluci se definišu tradicionalni nazivi koji će sada morati da se upotrebljavaju u zvaničnoj upotrebi, kako u pisanoj dokumentaciji, geografskim mapama pa sve do saobraćajnih naziva.

2024 © - Vesti online