Ponedeljak 02.05.2011.
13:46
Vestionline

Jasenovac se ne sme prepustiti zaboravu

Istinu o Jasenovcu ne treba prepustiti zaboravu, ističe Slavica Đukić-Dejanović
 

Povodom jučerašnjeg pomena i parastosa žrtvama ustaškog genocida u Drugom svetskom ratu u koncentracionom logoru Jasenovac, Donja Gradina, Đukić-Dejanović i Džombić su istakli da istinu o Jasenovcu ne treba prepustiti zaboravu, saopšteno je iz kabineta predsednice Skupštine Srbije.

U Spomen-području Donja Gradina juče je obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u najvećem stratištu u sistemu jasenovačkih logora.

Đukić-Dejanović je tom prilikom izjavila da je stratište iz sistema jasenovačkih logora u Donjoj Gradini "učionica istorije besčašća i zla, koja se više nikada i nigde

Dobri odnosi Srbije i RS


Đukić-Dejanović i Džombić su konstantovali da je saradnja Srbije i Republike Srpske vrlo dobra i da se odvija na zadovoljstvo građana.


Predsednica Skupštine Srbije je, zajedno s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsednikom Vlade RS Džombićem, prisustvovala polaganju kamena temeljca obnovljene sinagoge, porušene u Drugom svetskom ratu i Jevrejskog kulturnog centra u Banja Luci.

ne sme ponoviti".

"I da svet nestane danas i da svi mi prestanemo da govorimo, istina o stradanju u Donjoj Gradini ostaće živa. Na ovim poljima ispisana je jedna od najcrnjih stranica univerzalne istorije besčašća", rekla je ona.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao juče da stradanje u najvećem stratištu jasenovačkih logora nikada ne sme biti zaboravljeno.

"Ovako nešto nikada se i neće desiti ukoliko se bude glasno govorilo o zločinima koji su se tu dogodili", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su stradanja u jasenovačkim logorima bila strašnija od zločina činjenih u logorima u nacističkoj Nemačkoj.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, gde je ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, među kojima najviše Srba.

2024 © - Vesti online