Utorak 03.05.2011.
08:00
Sarajevo - x

Počeo lov na pravu Mona Lizu

"Mona Lisa" - najpoznatija Leonardova slika zbog koje se pričaju mnoge priče
 

Tim stručnjaka naoružan specijalnim radarom počeo je potragu u ženskom manastiru i Firenci, gde se veruje da je sahranjena žena koja je bila model Da Vinčiju sa sliku iz 16. veka.

Stvarna Mona Lisa, prema tvrdnjama historičara, bila je Lisa Đerardini, supruga bogatog trgovca Frančesca del Đokonda, koji je navodno naručio portret, iako o tome nema relevantnih dokaza.

Istraživači tvrde da će pronalaskom njene lobanje moći da rekonstruišu lice i uporediti ga sa slikom.

Stvarni identitet Mona Lise i njenog zagonetnog osmeha pobudili su radoznalost ljubitelja umetnosti širom sveta.

Prema navodima muzeja Luvr u Parizu, gde je slika izložena, portret je nastao u Firenci između 1503. i 1506. godine, a pretpostavlja se da je naručena zbog dva događaja, ili kupovine kuće ili rođenja sina.

Naučnici smatraju da je ključ rešavanja misterije sakriven u oronulom samostanu Sveta Orsola u centru Firence. Istraživači će uz pomoć rada pokušati da pronađu posmrtne ostatke misteriozne dame.

"Imamo dokaze da je sahrana Lise bila održana 1542. godine u ovom samostanu", rekao je Silvani Vincenti, član istraživačkog tima.

Istraživači smatraju da je Lisa poslednje dve godine svog života provela u samostanu, gde je brinula o dvema kćerkama, koje su bila časne sestre, javlja Rojters.

2024 © - Vesti online