Ponedeljak 02.05.2011.
10:19
Vestionline

Bin Laden već "sahranjen" - u moru?!

Kako se navodi, neimanovani zvaničnici su istakli da se želelo po svaku cenu izbeći da Bin Ladenov grob postane mesto hodočcašća. Da bi to izbegli, Amerikanci su odlučili da njegovo telo završi u moru, uz poštovanje svih verskih obaveza.

Brzopleta "sahrana" Bin Ladena u moru pokrenuće brojne sumnje i kontroverze

Neimenovani američki zvaničnik ocenio je da bi veoma teško bilo naći zemlju koja bi bila spremna da prihvati ostatke najtraženijeg teroriste na svetu, pa su zato SAD odlučile da ga sahrane u moru.

Lokacija gde je Bin Ladenovo telo spušteno u more nije otkrivena.

Prema islamskoj tradiciji, telo moraju da operu muslimani i da ga sahrane što je pre moguće, najčešće do sledeće molitve, iako može biti odlaganja pod posebnim okolnostima.

Kod muslimana, telo se, uglavnom, umotava u obično belo platno, bilo da se sahranjuje u zemlji ili u moru.

“Sahrana u moru se protivi islamu“

 

Međutim, kako objašnjava portparol Al-Azhara, vrhovne muslimanske sunitske vlasti, islam se protivi sahranjivanju u moru.

"Ako je istina da je telo Osame Bin Ladena bačeno u more onda je islam potpuno protiv toga", rekao je AFP-u Mahmud Azab, savetnik velikog imama Al-Azhara, šeika Ahmeda al-Taiba.

Azab je kazao da "svako telo, onoga ko je ubijen ili ko je umro prirodnom smrću, mora biti ispoštovano".

"Tela vernika i nevernika, muslimana i hrišćana, moraju biti poštovana", rekao je Azab i naglasio da al-Taib treba da izda zvanično saopštenje o ovome.

"Islam prihvata isključivo sahrane", osim ako je to nemoguće, na primer u slučaju da se neko udavio, objasnio je Azab.

Al-Azhar koji se nalazi u Kairu je najprestižniji centar verskog učenja u sunitskom muslimanskom svetu.

Muslimanski velikodostojnici su izjavili, kako prenosi AP, da Bin Ladenova sahrana u moru predstavlja kršenje islamske tradicije koje može dovesti do poziva na osvetu i na napade na američke ciljeve.

2024 © - Vesti online