Ponedeljak 02.05.2011.
02:06
Vestionline

NATO i dalje "tuče" po Libiji

Iako su pozvani da prekinu bombardovanje, NATO ne prestaje
 

Portparol pobunjenika Ahmed Hasan rekao je da Gadafijeve snage ruskim raketama "grad" direktno gađaju luku u Misrati, u koju treba da uplovi brod s humanitarnom pomoći. U Gadafijevom napadu poginulo je najmanje 12 ljudi, čime se broj žrtava za dva dana popeo na 29.


Gadafijeva vojska ispalila je više od 20 ruskih raketa "grad" na luku Misrata, gde je poginulo dvoje ljudi koji su pokušavali da postave improvizovani punkt ispred luke, dok je u drugim delovima grada ubijeno još 10 ljudi, prenela je agencija AP.

Istovremeno, pobunjenici pokušavaju da od Gadafijeve vojske preuzmu kontrolu nad aerodromom u Misrati. Danas je stigla vest da je jedan Gadafijev sin i toje unučića nastradalo u bombardovanju.

"Žestoke borbe vode se za aerodrom. Pobunjenici napreduju i uskoro će uspeti da uspostave potpunu kontrolu", rekao je u telefonskom razgovoru za Rojters predstavnik pobunjenika koji se predstavio kao Sami.

I NATO snage nastavile su danas bombardovanje pozicija libijske vojske u Zintanu, gradu jugozapadno od Tripolija, čiji je veći deo pod kontrolom pobunjenika.

U međuvremenu, sukobi između Gadafijeve vojske i pobunjenika nastavili su se i kod pograničnog grada Dehibe, a nekoliko projeltila palo je na teritoriju Tunisa, preneo je Frans pres.

Projektili su pogodili nenaseljeno područje na oko 300 metara od granice, a tunišanska nacionalna garda sprečila je Gadafijeve trupe da uđu na njihovu teritoriju.

Snage Gadafija borile su se poslednjih nekoliko dana s pobunjenicima za kontrolu graničnog prelaza Dehiba-Vazin, na granici sa Tunisom, koji su 21. aprila zauzeli pobunjenici posle žestokih borbi.

Očevici su naveli da su pobunjenici pobegli u Tunis, a da su ih Gadafijeve snage pratile, ušavši kilometar duboko na teritoriju Tunisa. Vlasti Tunisa zatim su zatvorile granicu, postavile bodljikavu žicu i utvrdile se na položajima.

Tunis je osudio Libiju zbog "narušavanja" svoje teritorije i upozorio na "opasno širenje vojnih sukoba" posle sve žešćih borbi na granici kod Dehibe.

2024 © - Vesti online