Ponedeljak 02.05.2011.
06:15
Vreme

Kusturica i Dodik spašavali BiH od rata

Emir Kusturica, najpoznatiji srpski režiser
 

"Mislim da se on boji majorizacije, a oni koji su protiv njega, kidišu na Dodikove fondove, jer je on dobar ekonomista", rekao je Kusturica.

On je istakao da je Dodik bio protiv nacionalista i da je učestvovao u reformatorskom pokretu koji je trebalo da spasi BiH od rata.

"Njega je Milošević trebalo da ubije. On je bio protiv nacionalista, protiv Karadžića, a zajedno smo učestvovali u reformatorskom pokretu koji je trebalo da spasi Bosnu od rata", rekao je Kusturica u intervjuu za beogradski nedeljnik "Vreme".

On smatra da će se u svetlu presude hrvatskim generalima u Hagu otvoriti i pitanje srpskih žrtava u Sarajevu. Prema njegovim rečima, Sarajevo je postalo monolitan etnički grad, koji simulira multietničnost.

"Sarajevo je stvarni multietnički koncept doživljavalo kao jedan od retkih gradova u periodu titoizma koji je u ravnopravnosti između nacija i harmonizaciji njihovih odnosa dovelo do rezultata", rekao je Kusturica.

On je istakao da je Sarajevo harmonizujući odnose muslimana, Srba i Hrvata dobilo simptome građanskog života, ali da se sve to izgubilo kada su u ratu počele da se spaljuju knjige Ive Andrićeve i kada se njegova bronzana glava skotrljala u Drinu.

Verovalo se jedno vreme i provlačilo kroz medije da je Kusturica kurir DB-a, međutim on je ove priče demantovao. A novine koje su objavile netačne informacije je tužio.

2024 © - Vesti online