Nedelja 01.05.2011.
20:43

Vlast da se ugleda na cara Konstantina

Konstantin hrišćanima vratio crkve, imanja i slobodu, podseća patrijarh Irinej

"Možda bi naši, koji vode zemlju, trebalo da imaju u vidu edikt cara Konstantina, koji je hrišćanima vratio crkve i imanja i slobodu, i da postupe na isti način", rekao je patrijarh Irinej na antičkom lokalitetu "Feliks Romulijana" kod Zaječara, gdje je na temeljima rimskog grada služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Šta je Milanski edikt


Milanski edikt je zakonski akt koji je donio car Konstantin Veliki, a kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak gonjenja hrišćana koje je trajalo tri stotine godina.


Proglašen je u Mediolanu (današnji Milano) 313. godine. Njime hrišćanstvo nije postalo državna religija, niti je bilo privilegovano, ali im je dozvoljeno da mogu javno da ispovjedaju svoju veru, a da za to ne snose nikakve posledice.

Današnje služenje liturgije, rekao je patrijarh Irinej, vraća nas u prošost i minule vekove, kada je nekada vladala Rimska imperija, i vladare koji su proganjali hrišćane.

Patrijarh srpski je juče na Romulijani kod Zaječara otvorio dvodnevni naučni skup pod nazivom "Hrišćansko nasleđe Romulijane - u susret 1 700 godina Milanskog edikta", koji je priprema za obilježavanje ovog velikog jubileja, koje će biti organizovano u Nišu, rodnom mjestu cara Konstantina Velikog, 2013. godine.

Patrijarh je juče, otvarajući naučni skup "Hrišćansko nasleđe Romulijane u susret 1700. godini Milanskog edikta" na ovom lokalitetu, najavio da će se ovaj veoma značajan jubilej obeležiti 2013. u Nišu, rodnom gradu cara Konstantina, i da je naučni skup na Romulijani uvod u te svečanosti.

"Milanski edikt predstavlja novu stranicu u istoriji i kulturi Evrope i Azije i preokret u istoriji hrišćanstva i ta saznanja treba da prenesemo onima koji dolaze posle nas", rekao je patrijarh Irinej.

Posle današnje liturgije, u organizaciji Timočke eparhije i grada Zaječara, održana je aukcija uskršnjih jaja, a prihod je namenjen izgradnji nove crkve u Zaječaru.

2024 © - Vesti online