Nedelja 01.05.2011.
17:48
Srna

Vujanović: Papa zavredio poštovanje

U saopštenju iz Kabineta predsednika Crne Gore navodi se da je Vujanović, koji je prisustvovao svečanoj ceremoniji beatifikacije pape Jovana Pavla Drugog na trgu ispred papske Bazilike Svetog Petra u Vatikanu, istakao da je papa svoj život

Papa Jovan Pavle II zavredio maksimalno poštovanje, smatra Filip Vujanović

posvetio "dijalogu i afirmaciji izvornih vrednosti i potrebi dijaloga i tolerancije".

On je dodao da je Crna Gora prva država koja je većinski pravoslavna, a koja je potpisala Konkordat sa Vatikanom 1886. godine, što je posebno obavezuje da poštuje tradiciju i vrednuje odnos sa Vatikanom.

Prema njegovom mišljenju, Crna Gora treba da iskazuje respekt prema svemu što Vatikan čini i poštujući takvu tradiciju prema njoj afirmiše međusobne dobre odnose.

Vujanović je imao kratak susret sa papom Benediktom XVI, što je bila prilika da mu zahvali za napor koji čini za afirmaciju dobrih odnosa Crne Gore i Svete Stolice i da prenese odlučnost Podgorice da njeguje takav odnos.

"Predsednik je naglasio da je beatifikacija izuzetan događaj koji je zavrijedio visoko poštovanje brojnih državnih delegacija koje su prisustvovale ovom događaju, kao i velikog broja međunarodnih organizacija, što pokazuje izuzetno poštovanje prema velikom djelu pape Jovana Pavla Drugog", navodi se u saopštenju.

Beatifikaciji u Vatikanu prisustvovalo je oko milion ljudi sa svih kontinenata sveta, 16 predsednika država, pet monarha i 87 zvaničnih državnih organizacija.

2024 © - Vesti online