Nedelja 01.05.2011.
18:03
FoNet

Albanci žele i jug Srbije uz Kosmet

Tema sastanka održanog u subotu bilo je neučestvovanje predstavnika Preševske doline u razgovorima Prištine i Beograda, potvrdili su učesnici.

Žele da ga pripoje svojoj samoproklamovanoj državi - Preševo
 

Sastanku su prisustvovali predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, potpredsednik skupštine te opštine Orhan Redžepi, predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju, Hidajet Hiseni iz Demokratske partije Kosova, Ahmet Isufi i Ajet Idrizi iz Alijanse za budućnost Kosova, Raif Cela iz Pokreta za ujedinjenje, predstavnici Pokreta "Samoopredeljenje" Ismail Kurteši i Hisen Durmiši i profesor međunarodnog prava Flamur Hiseni.

Glavni zaključci sastanka su da svi Albanci, ma gde se nalazili, treba da jedinstveno podržavaju Preševsku dolinu i da sve institucije Albanije i vlasti u Prištini treba da traže da se Preševska dolina "vrati" takozvanoj republici Kosovo.

Učesnici sastanka su zatražili od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Vladu Srbije da ne ometa albansko stanovništvo Preševske doline u "ostvarivanju slobodne volje na samoopredeljenje".

Zatraženo je i da "svi zajedno izvrše pritisak na institucije Kosova, kako bi Preševska dolina bila stavljena u agendu razgovora Prištine i Beograda".

2024 © - Vesti online