Utorak 08.12.2009.
19:48
Tanjug

Suđenje Kneževiću: Veštak promenio iskaz

Bivši gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević

"Dobio sam netačne cene i cela analiza je netačna. To je istina i moja zakonska obaveza je da to kažem", rekao je Stankov, član Upravnog odbora Direkcije za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina, svedočeći pred Većem Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

On je naveo da je tokom izrade te, praktično druge analize, zbog ishitrenosti i brzine, napravio niz grešaka, navodeći da je zadatak da uradi analizu dobio od Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, i da se "bojao da od svedoka ne postane optužen i ne završi u pritvoru".

Knežević je, na početku suđenja 26. oktobra, negirao navode optužnice, tvrdeći da je čitava afera "građevinska mafija" pokrenuta da bi bio politički diskreditovan.

Svedok je precizirao da je učestvovao i u izradi prve analize, na osnovu koje je cena zakupa zemljišta u industrijskim zonama u Zrenjaninu određena na šest evra po kvadratnom metru.

Prema njegovim rečima, kasnije je greškom u drugoj analizi, koju mu je naručila policija, došao do cene veće od šest evra.

Knežević je rekao novinarima ispred Specijalnog suda u Beogradu da je ovo suđenje "politički proces" koji se vodi "po modelu držite lopova" i izrazio uverenje da će uspeti da dokaže da nije bilo nenamenskog trošenja budžeta Zrenjanina.

On je rekao da se u Zrenjaninu zemljište izdaje po ceni od šest evra, dok je u mnogim drugim lokalnim sredinama cena znatno jeftinija i naglasio da su i "određeni ministri" najavili da će se građevinsko zemljište investitorima davati i besplatno.

Optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal članove grupe tereti Kneževića i još 20 osoba da su kao službena i odgovorna lica u lokalnoj samoupravi Zrenjanina i javnim preduzećima, zloupotrebom službenog položaja, pričinili štetu toj opštini od najmanje 150 miliona dinara.

Suđenje se nastavlja u ponedeljak.

2024 © - Vesti online