Nedelja 01.05.2011.
13:45
Beta

Sirija: Tenkovima po starom delu Dere

Građani kojima je onemogućeno da napuštaju svoje kuće, dovikuju se s prozora, čime podižu duh jedni drugih, ali i razgnevljuju bezbednosne snage. Oni uzvikuju "Bog je  velik!", ali te izjave očevidaca ne mogu da budu proverene, jer je Sirija zabranila skoro sve strane medije i ograničila pristup mestima konflikta.

Tenkovi na ulicama Dere

Dera je bez vode, goriva i struje od ponedeljka, kada je predsednik Bašar al Asad poslao vojsku, tenkove i snajperiste u grad da uguše proteste, kojima se traži njegova ostavka.

Broj poginulih u okršajima vlasti i demonstranata širom zemlje dostigao je 535, a obračun al Asada sa neistomišljenicima izazvao je međunarodnu osudu, i finansijske sankcije SAD prema glavnim funkcionerima.

Sirijska vojska juče je zauzela džamiju Omari, u centralnom delu Dere, ubivši u toj operaciji četvoro anti-vladinih pobunjenika. Jedan od očevidaca je naveo da je među poginulima i sin glavnog imama.

U petak je u žestokom sukobu al Asadovih trupa i demonstranata poginulo najmanje 65 ljudi.

Grad Dera glavno je poprište borbi koje traju već šest sedmica između sirijske vojske i protivnika predsednika Bašara al Asada, koji je postao je predsednik Sirije 2000. godine, posle smrti svog oca Hafeza al Asada koji je vladao 29 godina.

Sirija je jedna od zemalja iz arapskog sveta zahvaćena talasom nasilja dok demonstranti traže promenu vlasti i poštovanje ljudskih prava.

2024 © - Vesti online