Nedelja 01.05.2011.
05:49
Beta

Ruska crkva ceni rad pape Vojtile

Moskovska patrijaršija ocenila papu Jovana Pavla II kao jednog od najistaknutijih u istoriji Katoličke crkve

Kako prenosi verska informativna agencija VIA, Ilarion je danas rekao poljskim medijima da su poruke Jovana Pavla Drugog (Karola Vojtile) bile poštovane i među pravoslavcima, protestantima, Jevrejima i muslimanima.

Prema Ilarionovim rečima, Jovan Pavle Drugi je razvio humanizam, koji se oslanjao na duhovnim vrednostima, a dao je i doprinos padu "totalitarnih režima na istoku Evrope".

U Moskvi se podseća i na ranije izjave mitropolita Ilariona u vezi pape Jovana Pavla Drugog. Ilarion je u ranijim izjavama isticao da je pokojni papa imao uticaj i
na kretanja van svoje crkve, da su njegove reči cenili milioni ljudi u svetu, raznih religija, i da je bio "ortodoksni" papa, u smislu očuvanja tradicionalnog učenja svoje crkve po pitanjima veroučenja i morala.

Prema Ilarionu, papa je razvio "univerzalni humanizam", koji se razlikuje od ateističke verzije humanizma, i tokom mnogih godina se borio protiv ateizma u svojoj rodnoj zemlji, Poljskoj, a "imao je i značajnu ulogu u rušenju ateističkih totalitarnih režima".

2024 © - Vesti online