Subota 30.04.2011.
12:33
Vestionline

Ban: Bravo za Hamas i Fatah!

Ban Ki-mun

Dogovorom, postignutim u Egiptu posle serije tajnih sastanaka, predviđa se formiranje prelazne vlade pred opšte izbore.

Dokument će zvanično biti potpisan 4. maja. Izrael ga je odbacio, istakavši da palestinski predsednik Mahmud Abas ne može biti mirovni partner ako se udružuje s Hamasom, islamističkom organizacijom koja u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države.

Nesirki je nagovestio da Ban želi da Abasov umereniji Fatah predvodi svaku vladu nacionalnog jedinstva.

"Ujedinjene nacije su dugo naglašavale potrebu napretka ka palestinskom jedinstvu u okviru Palestinske uprave, predvođene predsednikom Abasom", rekao je Nesirki, najavivši da će se detalji dogovora pomno proučiti.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman upozorio je u međuvremenu kolegniicu iz EU Ketrin Ešton da bi pomirenje Fataha i Hamasa moglo dovesti do ponavljanja istorije i da Hamas preuzme vlast i nad Zapadnom obalom, kako je to učinio u pojasu Gaze, sredinom 2007. godine.

Pripadnici Hamasa - strah za Izrael

U tom slučaju, upozorio je Liberman, sa Zapadne obale bi se mogle ispaljivati rakete i izvoditi teroristički napadi na građane Izraela. Liberman je rekao da će podrška vladi Hamasa i Fataha bez ispunjenja zahteva da hamasovci priznaju pravo Izraela na postojanje, poštuju ranije sporazume s tom zemljom i odbace nasilje, umanjiti šanse za rešenje sukoba s Izraelom, do čega bi se došlo pregovorima.

On je ranije, tokom posete Kipru, pozvao zemlje da ne priznaju najavljenu palestinsku vladu.

2024 © - Vesti online