Subota 30.04.2011.
10:41 >> 11:04h
Srna

Del Ponte podržala Jeremića i Lavrova

Bivši glavni tužilac Haškog tribunala nedavno je privukla pažnju javnosti svojim izjavama u švajcarskom listu "Nove ciriške novine", tvrdeći da bi mogla da vodi istragu o trgovini organima na Kosmetu tokom 1998. i 1999. godine koju bi provelo nezavisno telo.

Ne veruje Euleksu, htela bi lično da istraži Martijeve tvrdnje: Karla Del Ponte

Ona se složila i sa ocenama specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji je izrazio strahovanje da Euleks nije u stanju da zaštiti svedoke tog zločina, za koji se sumnjiči Oslobodilačka vojska Kosova i njen tadašnji vođa a danas predsednik prištinske vlade Hašim Tači.

Ona je pri tome još ukazala i na to da Euleks ne može da vodi istragu izvan Kosova i Metohije - u Albaniji i drugde gde trag bude vodio.

Za Del Ponteovu, koja je osam godina bila glavni haški tužilac, do 2007. godine, ovaj predmet bi bio "pravi izazov", budući da, kako je rekla, poznaje ceo slučaj, ima dobre veze i mogla bi brzo da sprovede istragu.

Mladić je u Srbiji, al' ne mogu da ga nađu

Karla Del Ponte smatra da se nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić nalazi u Srbiji, ali da Vlada ima problem da ga pravovremeno locira i uhapsi.


"Posle hapšenja Radovana Karadžića, mislim da Vlada Srbije ima stvarnu političku volju da uhapsi Mladića, ali je sada problem da ga locira u pravo vreme da bi mogla da izvrši hapšenje. Mladić se nalazi u Srbiji, budući da samo tu može da uživa zaštitu koju još ima zahvaljujući mnogobrojnim prijateljima i pristalicama", rekla je Del Ponteova.

Gotovina dobio šta je zaslužio

Del Ponte je ocenila da je nepravosnažna kazna zatvora od 24 godine hrvatskom generalu Anti Gotovini "srazmerna počinjenim zločinima" i poručila Hrvatskoj da prihvati tu presudu.

2024 © - Vesti online