Subota 30.04.2011.
06:53
Politika

''Hajkom na mene kriju stvarne probleme''

"Izabran sam kao cilj kampanje upravo zato što sam se godinama bespogovorno zauzimao za saradnju s Haškim sudom i za suočavanje s istinom o prošlosti, što podrazumeva i priznavanja zločina počinjenih na našoj, hrvatskoj, strani", rekao je Mesić za "Politiku".

Koriste me kao žrtveno jagnje: Stjepan Mesić

On smatra da je "reč o jeftinoj podvali, kojom se pažnja jasnosti želi skrenuti s pravih problema s kojima se hrvatski građani suočavaju iz dana u dan, i proizvesti homogenost na platformi oživljavanja emocija i predrasuda, kakve su bile dominantne u ranim devedesetim godinama prošlog veka".

"O zločinima počinjenima na hrvatskoj strani govorim godinama i tražim da se to raščisti, kako bih otklonio svaku mogućnost konstruiranja kolektivne krivnje. I to je jedan od razloga zašto me sada tako besomučno napadaju. Tačno je, upotrebio sam nedavno formulaciju da je tih zločina bilo više no što se do sada znalo, jer se neke pojedinosti tek saznaju", kazao je Mesić.

Bivši hrvatski predsednik je ponovio da ne treba istraživati one koji su, poput njega, sarađivali s Hagom, nego one koji nisu, i treba utvrditi zašto nisu.

"Svaka pretnja bilo kakvim istragama onima koji su - u skladu s našim Ustavnim zakonom - sarađivali s Haškim tribunalom, dovodi u pitanje iskrenost naše proklamirane spremnosti na tu saradnju i potencijalno je politički vrlo opasna", naglasio je Mesić.

2024 © - Vesti online