Subota 30.04.2011.
08:17
Vestionline

''Školarine na fakutetima ne treba povećavati''

"Ministarstvo prosvete i nauke svoje obaveze prema fakultetima redovno ispunjava, ali je u sadašnjim uslovima neophodno sagledati finansijsku situaciju u visokoškolskim ustanovama. Jedna je stvar ako su sredstva potrebna za nabavku opreme, a sasvim druga ako su za lične dohotke" rekao je Obradović za "Blic".

Vodimo računa: Žarko Obradović
 

Ministar je kazao da je tražio od nadležnih službi da precizno sagledaju troškove fakulteta, da li su se povećale cene usluga koje visokoškolske ustanove plaćaju, odnosno koliko su povećani materijalni troškovi fakulteta, i da će ta analiza biti obavljena početkom maja.

"Naš stav je da školarine ne treba povećavati. Za nepune tri godine nismo kasnili u isplati plata. Čak smo uspeli i da nadoknadimo neka sredstva iz ranijih godina", naveo je Obradović.

Naravno, rekao je on, vodimo računa i o kvotama za upis za školsku 2011/2012. godinu, jer sve to uslovljava izdvajanja prema fakultetima.

"Ako se obaveze prema fakultetima redovno servisiraju, ako imate redovne plate i pokrivate druge troškove, postavlja se pitanje opravdanosti zahteva. Neki su opravdani, a sasvim druga stvar je to što mi tražimo da se razume ekonomska situacija i da se ne povećaju školarine da se ne bi prelamalo preko leđa studenata", rekao je ministar Obradović.

2024 © - Vesti online