Subota 30.04.2011.
12:08
S. Dimitrijević - Vesti

Klinton "pustio" Srbe u Srebrenicu

Kadar iz filma: Muslimanske snage posle pokolja u Kravicama

"Grad koji se mogao žrtvovati" počinje svedočenjem Hakije Meholjića, ratnog komandanta policije u Srebrenici, o tome šta im je rekao Alija Izetbegović na sastanku u Sarajevu na kojem su bili predstavnici Srebrenice i Žepe:


- Klinton mi nudi da u Srebrenicu uđu četnici (Srbi, piše u prevodu na norveški), da izvrše likvidaciju muslimana i onda ćemo dobitio vojnu intervenciju NATO snaga na srpske položaje u celoj Bosni i Hercegovini - rekao je Alija Izetbegović, a svedoči Hakija Meholjić.


- Nisam mogao da dođem k sebi, da li je to moguće da će nas dati, da će nas

Snimio 30 filmova

 

Reporter-istraživač od 1984, Ula Flium je rođen 1959. Snimio je 30 filmova, režirao ili korežirao, većinu za NRK. Najviše je radio u Južnoj i Istočnoj Africi, SAD, na Balkanu i u Rusiji. Autor je četiri dokumentarne knjige. 2006. godine je osnovao svoju filmsku i izdavačku kompaniju "Film & Form".

žrtvovati. To je rekao on (Alija Izetbegović). Da li je to Klinton nudio il ne, ja to ne znam - zaključio je Hakija.


Inače, Flium je pre deset godina u saradnji sa britanskim BBC istraživao kršenje embarga UN o isporuci oružja tokom rata u Jugoslaviji. Film o tome koji je snimljen 2001, "Saveznici i laži", distribuiran je u preko 50 zemalja.


Američki obaveštajni izvori su potvrdili da su SAD znale o krijumčarenju oružja muslimanima. Materijal do kojeg je onda došao doveo je do produkcija dva filma koji su sada prikazani. Preostalo je još mnogo "štofa" iz tog istraživanja, mnogo dubljeg nego što su površine dnevnih vesti.

Ula Flium

- Mnogi misle o Srebrenici kao novom holokaustu u Evropi. Za nas je to bila krajnje haotična situacija, ali ne kao planirano etničko čišćenje. Oni koji su preživeli zločin objasnili su nam da su se osetili napuštenima od svojih u jednoj igri o teritorijama. Muslimanski lideri su hteli da žrtvuju Srebrenicu za kontrolu nad područjima oko Sarajeva - rekao je povodom prikazivanja filmova Ula Flium, u produkciji u kojoj je sarađivao i Dejvid Hebdič (BBC).  

2024 © - Vesti online