Subota 30.04.2011.
04:53
Vesti

''Milorade, zašto vam je ovo trebalo?''

Pri tom je, sudeći prema razgovoru, EU više zabrinuta zbog toga što se teško formira vlast na nivou Bosne i Hercegovine. Lajčak je Dodiku, saznaju "Vesti", u prijateljskom tonu, rekao:

Miroslav Lajčak i Milorad Dodik
 


- Ne znam zašto vam je ovo trebalo. BiH je bila u centru pažnje zato što mesecima ne može da se formira vlast, i u EU smo više zabrinuti zbog toga, a sada je zbog

raspisanog referenduma težište krize prebačeno u Republiku Srpsku.


Lajčak nije pretio nikakvim sankcijama i rekao je da ga ne brine održavanje referenduma samo po sebi, nego sadržaj, odnosno referendumsko pitanje. Stav Evrope je da se na taj način zadire u nadležnost Ustavnog suda BiH.

OHR razrađuje sankcije

 

Kancelarija visokog predstavnika u BiH razrađuje sankcije protiv političara u RS ukoliko ne povuku odluku o održavanju referenduma. Kao što se već zna, reč o pojedinačnim zabranama putovanja u Evropu i blokiranju računa u zapadnim zemljama.


Sankcije su predviđene u dva kruga. Prvim bi bila obuhvaćena uža grupa političara u RS, a ako to ne da rezultate, drugim talasom sankcija proširiće se taj krug.


- Hvala bogu, ja više nisam visoki predstavnik u Bosni, pa ne moram da rešavam i ovakva pitanja - rekao je Lajčak.


On je ponovio da cela ova situacija u BiH i u RS vodi u pogrešnom pravcu, odnosno udaljava Bosnu i Hercegovinu od Evrope i drži je godinu dana u stagnaciji.

2024 © - Vesti online