Petak 29.04.2011.
11:43
Vestionline

Ratno profiterstvo više ne zastareva

"Već samom izmenom Ustava omogućilo se nezastarevanje krivičnih dela koja se tiču ratnog profiterstva iz procesa privatizacije i svega što je vezano za ratni period, kao i za sve koji su mislili isključivo na sebe. Odlučili smo da takva dela ne zastarevaju i sada smo doneli i zakon kojim će se to jasnije definisati, a ide u hitnu proceduru", izjavila je premijerka Jadranka Kosor.

Nekom rat, nekom brat - ali dokle?!

Ministar pravde Dražen Bošnjaković rekao je novi Krivični zakon prati ustavne promene i uvodi nezastarevanje koje je propisano i Ustavom, a da će se kroz zakon jasno definisati šta je to ratno profiterstvo i koja su to krivična dela.

Krivičnim delima ratnog profiterstva smatraju se nesavesno privredno poslovanje, prouzrokovanje stečaja, zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza ili doprinosa i drugih davanja.

Među tim delima su i prevara, falsifikovanje dokumenata, zloupotreba položaja i ovlašćenja, nesavestan rad u službi, falsifikovanje službenog dokumenta, pronevera, prevara u službi, primanje i davanje mita.

Ustavom je već propisano da će se oduzeti imovinska korist ostvarena tim delima ili povezana sa njima.

2022 © - Vesti online