Petak 29.04.2011.
05:49
Vestionline

Gadafi kriv za ugroženost izbeglica?

On je italijanskim medijima kazao da Gadafi mora da ode sa vlasti, da ga "niko ne želi mrtvog" i da bi trebalo da mu bude suđeno, prenela je agencija AP.

Nećemo mrtvog Gadafija: Franko Fratini

Od kada je ranije ove godine počela pobuna protiv Gadafija, na hiljade ilegalnih migranata, od kojih su većina bili radnici u Libiji, otplovilo je na brodovima krijumčara do italijanskih obala.

Fratini je kazao da bi stalni haški sud trebalo da utvrdi da li ih je Gadafi promišljeno poslao u plovilima ka italijanskoj obali i ukoliko jeste, kako je rekao, to bi bio zločin protiv čovečnosti.

Afričke tradicionalne starešine su u međuvremenu sa sastanka u gradu Kotonu u Beninu predložile sprovođenje tranzicije u Libiji, posle koje bi Gadafi imao ceremonijanu ulogu poput one koju ima britanska kraljica, a izvršna vlast bi pripala pobunjenicima.

Oni su pozvali na okončanje vazdušnih udara NATO snaga u Libiji, osudivši intervenciju koja, kako je saopšteno posle sastanka, ima prikrivene motive, među kojima je i libijska nafta, preneo je AFP.

Među tradicionalnim vladarima koji su se okupili na konferenciji u Beninu bili su predstavnici Čada, Republike Kongo, Demokratske Republike Kongo, Gane, Obale Slonovače, Kenije, Malija, Namibije, Južnoafričke Republike i Zimbabvea.

2024 © - Vesti online