Petak 29.04.2011.
03:45
Beta

Veće kazne srpskim vojnicima za ratni zločin

Sa 15 na 20 godina robije

Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu je usvojilo žalbu Tužioca za ratne zločine i preinačilo prvostepenu presudu koju je, zbog ubistva šest starijih civila, Viši sud u Beogradu izrekao Bulatu i Vraneševiću u martu prošle godine.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je utvrđenim olakšavajućim okolnostima dao prenaglašen značaj, dok s druge strane utvrđenim otežavajućim okolnostima na strani okrivljenih nije dao adekvatan značaj. Presuda je pravosnažna.

Bulat i Vranešević su kao pripadnici organa bezbednosti Vojske Republike Srpske Krajine u periodu između 19. i 23. marta 1992. godine, ubili šest civila, uglavnom starijih meštana Banskog Kovačevca.

Pet žena i jedan muškarac stari od 63 do 81 godine su, po naređenju Bulata, dovedeni su u dvorište jedne kuće gde je, iz automatske puške na njih prvo pucao Bulat, a zatim i drugooptuženi Vranešević.

Tela ubijenih civila su po naređenju Bulata, Vranešević i drugi pripadnici jedinice bacili u obližnji bunar koji su zatim minirali.

Ubijeni su Grga Mihalić, Bara Mihalić, Kata Mihalić, Veronika Krupić, Mara Lesar i Mara Đerek.

2024 © - Vesti online