Četvrtak 28.04.2011.
09:18
Press

Evro pada, a cene ostaju iste

Evro pada, a ništa još nije pojeftinilo
 

Kako tvrdi direktor Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević, u Srbiji definitivno nije praksa da se cene smanjuju kada pada evropska valuta, iako bi to bilo sasvim normalno.


- Sa stanovišta očekivanja potrošača, zaista je realno da pad vrednosti evra ima za posledicu i smanjenje cena uvoznih proizvoda, kao i onih koji se prave od uvoznih sirovina i materijala. Ipak, to se vrlo retko dešava. Čini se da na pojeftinjenja u Srbiji utiče jedino pojačana konkurencija - ističe on, i dodaje da rast kursa mnogi često koriste da na mala vrata podignu cene robe.
 

I ekonomista Mlađen Kovačević nije iznenađen što su izostala masovnija sniženja uvoznih proizvoda.
 

- Iako bi to bilo sasvim realno, ne verujem da će do toga i doći. Većina proizvođača i uvoznika pravdaće se nestabilnom situacijom u zemlji, a samim tim i kursom, dok svako povećanje evra koriste kako bi povećali cene - ističe Kovačević.
 

U trgovinskom lancu "Maksi" za Press potvrđuju da niko od dobavljača do sada nije smanjivao cene, niti je to najavio.
 

- Pretpostavljamo da dobavljači čekaju da vide dalji trend i stabilnost postojećeg kursa - navode u "Maksiju".
 

Poneki trgovci i proizvođači ipak su spustili cene. Tako vlasnik "Zekstre" Dragan Đurić navodi da su pojedini proizvodi te kompanije pojeftinili.
 

- Od početka godine pojeftinili smo i za više od deset odsto neke uvozne stvari, a ja mislim da celo tržište treba tako da se ponaša. Naravno, ukoliko se i dalje nastavi pad evra, cene će se ponovo usklađivati sa kursom - ističe Đurić.

2024 © - Vesti online