Utorak 08.12.2009.
13:56
Vestionline

Italijani umiru od uranijuma sa Balkana

Statistika pokazuje da ih više umire od službe na Balkanu nego što ih gine u Iraku

To je prva takva presuda, a postane li pravosnažna značiće i ogroman trošak za vojsku, jer sada već i interna vojna statistika navodi 250 mrtvih i 1991 obolelog vojnika zbog svojevremene izloženosti osiromašenom uranijumu koji se koristi kao omotač municije da bi topovski i mitraljeski meci bili prodorniji.


Pre godinu dana je i nadležni sud u Firenci osudio Ministarstvo odbrane na 545.000 evra kao odštetu porodici vojnika koji je umro mesec dana po povratku iz Somalije, gde je učestvovao u operaciji Ibis.


Ministarstvo odbrane je u početku negiralo odgovornost, potkrepljujući to i statistikama po kojima je broj obolelih ili umrlih od malignih bolesti u populaciji vojnika koji su učestvovali u operacijama na Balkanu bio isti ili neznatno viši nego u populaciji koja nije bila u tim akcijama. Sledeće godine su pokazale, međutim, da je broj obolelih od neizlečivih bolesti, najviše raznih limfoma i leukemije, znatno porastao.


Po sadašnjoj statistici, od izloženosti osiromašenom uranijumu preminulo je 15 puta više italijanskih vojnika nego u Iraku, odnosno stotinak puta više nego u BiH. Posledice su najgore u italijanskim Oružanim snagama stacioniranim na Kosovu, gde je ova municija znatno korišćena.

2024 © - Vesti online