Sreda 27.04.2011.
15:26
Beta

Cvetković: Novac od "Telekoma" pametno ćemo da trošimo

Premijer je u Skupštini odgovarao na pitanja poslanika

Cvetković je naveo da će se “svaki prikupljeni dinar posebno tretirati” i posmatraće se njegov tok, tako da neće biti mogućnosti da se ta sredstva plasiraju u bilo šta što nije transparentno.

Premijer je podsetio da su postojale različite ideje o tome na šta će biti potrošen novac od prodaje “Telekoma”, pa je bilo reči da bi deo trebalo da bude iskorišćen za vraćanje postojećih dugova, a veći deo na izgradnju nečega što bi ostalo i budućim generacijama.

Poslanici LDP-a ocenili su da država nije dobar upravljač preduzećima, ali su zatražili transparentan plan na šta će biti potrošena sredstva od prodaje “Telekoma".


Cvetković kaže da preduzeća kao što su Telekom Srbija u drugom roku ne treba da finansiraju budžet nego sav profit treba ulagati u poboljšanje tehničkih mogućnosti tog resursa.

Cvetković je to kazao odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske stranke Srbije Nenada Popovića, stranke koja se protivi najavljenoj prodaji Teklekoma Srbije.

"Vlada Srbije ne misli da je potrebno da preduzeća kao što su Telekom u nekom drugom roku finansiraju budžetske potrebe. Sav profit treba da se investira i da taj strateški resurs bude na tehnički najvišem nivou, a ne da se uzimaju dividende i onemogućava razvoj", kazao je Cvetković.

Na navode Popovića da Telekom ostavaruje veliki profit i da to preduzeće ne treba prodavati, Cvetković je kazao da je profit Telekoma Srbija znatan i može da bude iskorošćen u proširenje tehničke baze, ali i naveo da su potrebna mnogo veća ulaganja u tu kompaniju od profita koji ostvaruje.

Austrijska kompanija ima rok do 3. maja da finansijsku ponudu za 51 odsto kapitala tog domaćeg preduzeća za telekomunikacije poboljša na minimum 1,4 milijarde evra.

2024 © - Vesti online