Sreda 27.04.2011.
13:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Kosmet: Srbi nepoželjni i na groblju

Rizičan obilazak: Groblje u Starom Grackom
 

Ovo je još jedan u nizu incidenata, počev od strašnog zločina, kada su jula 1999. albanski teroristi pobili srpske žeteoce u ovom selu. Ranđel Nojkić, poslanik u pokrajinskom parlamentu, ocenio je u izjavi za "Vesti" da u južnoj srpskoj pokrajini
"albanskim ekstremistima smetaju i živi i mrtvi Srbi".


- I ovaj incident pokazuje da su Srbi nepoželjni na Kosovu i Metohiji. Ekstremne grupe Albanaca koriste sve raspoložive metode i sve povode, čak i najveći hrišćanski praznik Vaskrs da Srbima poruče da treba da odu. Staro Gracko je mala srpska enklava u kojoj su Srbi rešeni da ostanu uprkos svim zlodelima koja preživljavaju počev od jula 1999. kada je u ataru ovog sela pobijeno 14 srpskih žetelaca, a da za taj zločin još nisu pronađeni počinioci - kaže Nojkić.
 

Bomba ranije postavljena?

Pre mesec dana groblje u Starom Gracku je sređivano, porušeni spomenici su ponovo postavljeni, ali niko nije primetio bombe.
- Da li je bomba ranije postavljena pa je mi nismo primetili ili je puka slučajnost da je nismo nagazili zaista ne znam. Policija nas je uveravala da je mina postavljena ranije - rekla je Suzana Stanojević.
Policija je, prema njenim rečima, tražila da se napiše zahtev kako bi izvršila detaljnu pretragu groblja u Starom Gracku i preporučila da se na groblje ne ide.

Minu je su u nedelju otkrili Stanojevići, obilazeći porodični grob. Slučaj su prijavili policiji koja je, u prisustvu službenika Euleksa, udaljila prisutne sa groblja i potom deaktivirala minu.


"Bombu smo primetili u blizini porodične grobnice. Mina je bila ukopana. Tu je bilo nas osmoro. Pozvali smo policiju. Ubrzo su stigli i nas su poslali kući, a oni su ostali i deaktivirali minu. Samo pukim slučajem moja kćerka koja je bila sa nama nije nagazila minu, a sa nama je bilo još troje dece", ispričala je Suzana Stanojević srpskom KiM radiju iz Čaglavice.


"Kada samo razmislim šta je sve moglo da se desi i koju smo traumu doživeli jezivo je da se i pomisli da se ode na groblje. Ne bih više rizikovala da idem, ne bih ni kapiju dohvatila, jer je prošli put i na kapiji groblja pronađena mina" dodala je Suzana Stanojević.


Eksplozivne naprave na groblju u Starom Grackom postavljane su i ranijih godina. Nije bilo žrtava, pošto su na vreme uočavane.


-U Starom Grackom ređaju se trauma za traumom, preživeli smo i gledali mnoge tragedije. Postoji kafana pored groblja gde se svake večeri čuju rafali i vrlo smo uplašeni - rekla je Suzana Stanojević, napomenuvši da su napadi česti i da je strah za bezbednost najveći razlog iseljenja mnogih srpskih porodica iz Starog Gracka kod Lipljana.

2024 © - Vesti online