Utorak 26.04.2011.
16:30
Srna

Bez kopnene intervencije u Libiji

Berlluskoni i Sarkozi isključuju mogućnost kopnene invazije u Libiji

Francuski šef države izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem u Rimu da su međunarodni saveznici obavezni da strogo poštuju odredbe sadržane u rezoluciji Savjeta bezbednosti koja isključuje bilo kakvu kopnenu vojnu akciju.

Sarkozi je istovremeno dodao da rezolucija ne zabranjuje izričito slanje obavještajnih agenata ili vojnih stručnjaka u Libiju.

Modifikacija Šengena zaustavlja imigrante

"Francuska i Italija su poslale Evropskoj komisiji prijedloge o modifikaciji Šengenskog sporazuma", izjavio je u Rimu francuski predsjednik Nikola Sarkozi.

Francuski predsednik je dodao da Pariz i Rim želi da Šengen opstane ali da bi Šengen ostao mora biti reformisan.

On je dodao da je potpisana zajednička deklaracija protiv ilegalne imigracije.

"Ni Rim ni Pariz ne žele ukidanje Šengenskog sporazuma ali se zalažu za privremenu izmenu njegovih odredbi kako bi se ojačala kontrola protoka ilegalnih imigranata u Evrop", rekao je Berluskoni.

Italija se suočava s masovnim prilivom izbeglica iz severnoafričkih zemalja zbog talasa narodnog protesta.

U Italiju je do sada stiglo ukupno, oko 22.000 Tunišana. Početkom aprila, italijanska vlada je odobrila izdavanje privremenih boravišnih dozvola imigrantima iz Tunisa, što im omogućava da se kreću kroz šengenski prostor. Ovaj potez izazvao je proteste u Parizu, jer je Francuska privilegovano odredište migranata.

2024 © - Vesti online