Sreda 27.04.2011.
08:00
Sponzorisani tekst

Šta je dermoskopija?

Specijalni aparat kojim se vrši dermoskopija
 


Dermoskopski se zapažaju najranije i običnim pregledom nevidljive promene mladeža a koje se dešavaju duboko u koži. Aparat registruje i najmanje promene boje, strukture dubokih slojeva mladeža , kao i najranije promene krvnih sudova, a što je od presudnog značaja za rano prepoznavanje malignog melanoma kože ali i drugih zloćudnih karcinoma kože. Ovako rano prepoznavanje malignih promena daje šansu pacijentu i za potpuno izlečenje.


Kada je neophodno primeniti dermoskopski pregled?


Mladeži koji se obavezno pregledaju dermoskopski su takozvani atipični mladeži odnosno oni koji su promera većeg od 0,5 cm, neravnih i često nejasnih ivica, nepravilnog oblika i tamne ili nejednake boje. Dermoskopiji posebno podležu mladeži koji pokazuju neke od rizičnih znakova kao što su: nagao i brz rast , promena boje i oblika, svrab, bol, spontano krvarenje i pojava crvenog prstena oko samog mladeža.


Dermoskopiju je poželjno uraditi i kod onih promena koje nam klinički izgledaju "dobroćudno" - jer uvid u dublje strukture kože omogućava i najranije prepoznavanje maligne izmene kada su one praktično i izlečive.


Kada se savetuje odstranjivanje mladeža?
 

Uklanjanje mladeža

Jedan od svakodnevnih zadataka dermatologa je postavljanje dijagnoze i diferencijalne dijagnoze pigmentnih promena kože, kao i odluka da li određenu promenu treba ekscidirati ili ne. Dermoskopija je jednostavna i po pacijenta sasvim bezbolna metoda koja znatno olakšava ovaj problem.
 

Ukoliko je promena klinički ili dermoskopski sumnjiva , obavezno je hirurška intervencija sa patohistološkom analizom odstranjene promene, a ukoliko dermatolog ustanovi da je promena dobroćudna, kontrole se iz prevetivnih razloga zakazuju na svaka tri meseca.

Sve informacije možete potražiti na sajtu www.nadadiva.rs

2024 © - Vesti online