Utorak 26.04.2011.
03:43
Beta, Vestionline

Pet eksplozija potreslo Tripoli

Bombardovanje Libije iviđeno kamerom vojinih aviona
 

U vazdušnom napadu NATO snaga pogođena je rezidencija libijskog lidera Moamera Gadafija, a tom prilikom ubijeno je troje, a povređeno 45 ljudi. Portparol libijske vlade Musa Ibrahim je rekao da Gadafi nije povređen u napadu, a da su poginuli članovi osoblja i stražari.


Istovremeno, američki zvaničnici su saopštili da je u Misrati, na zapadu Libije, ostalo još oko 2.000 stranaca koji se nadaju da će biti evakuisani.

Međunarodna koalicija počela je intervenciju u Libiji 19. marta, na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN. NATO je preuzeo komandovanje vojnom intervencijom od SAD 31. marta.


Italija najavila učešće u bombardovanju Libije

Italijanski premijer Silvio Berluskoni najavio je da će se Italija pridružiti strateškim vazdušnim napadima na Libiju.


Kabinet premijera izdao je posle razgovora Berluskonija sa američkim predsednikom Barakom Obamom, saopštenje u kojem se navodi da je Italija odučila da pomogne u vojnoj akciji u Libiji kako bi doprinela zaštiti civilnog stanovištva.


Italija je ranije odbijala da se pridruži vazdušnim udarima na Libiju, obrazlažući to svojom 40. godina dugom kolonijalnom vladavinom u toj zemlji.


Italijanski avioni i brodovi su, međutim, učestvovali u snabdevanju aviona NATO gorivom i u drugim operacijama povezanim sa akcijom međunarodne koalicije u Libiji.

2024 © - Vesti online