Ponedeljak 25.04.2011.
16:07
Vestionline

Sve jači pritisci za autonomiju Sandžaka

Ne odustaje od autonomije Stare Raške: Muamer Zukorlić

Anketa je, kako se navodi, bila na raspolaganju 20 dana i svaki od posetilaca je mogao da glasa samo jedanput. Anketa, međutim, ne sadrži podatak koliko posetilaca je glasalo za neku od ponuđenih opcija.

Inicijativni odbor za osnivanje Pokreta za autonomiju Sandžaka, koji u osnovi podržava ideju koju je ranije pokrenuo glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Zukorlić, čini grupa intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije i bošnjačke dijaspore.

Zukorlić: Autonomija sve izvesnija


Muftija Mumaer Zukorlić je prošle sedmice u Sarajevu poručio Bošnjacima u BiH da borba koju on vodi u Sandžaku nije uzaludna, da je narod prepoznao sve podvale "beogradskog režima" i da je autonomija Sandžaka sve izvesnija, a sami Bošnjaci toga sve svesniji.

Zukorlić je, na svečanosti povodom 20 godina od osnivanja Udruženja građana poreklom iz Sandžaka u Federaciji BiH, kazao da su Bošnjaci u Sandžaku kao "mali orlovi" koji u svom gnezdu brzo stasaju i ono im postaje tesno, a "potom se otisnu u nebeske visine i zaposedaju mesta ugodna za život", kao što su BiH i sve zemlje zapadne Evrope, Australije i Amerike.

Član tog odbora, novinar sarajevskog magazine "Saff" Almir Mehonić izjavio je ranije da je reč o pokretu koji će baštiniti tekokvine decenijske borbe sandžačkih naroda za autonomiju Sandžaka, odnosno Raške oblasti.

"Glavni cilj pokreta biće internacionalizacija nerešenog sandžačkog pitanja i rešavanje statusa Sandžaka, kroz formiranje jedinstvene autonomne prekogranične pokrajine Sandžak", saopštio je Inicijativni odbor.

2024 © - Vesti online