Ponedeljak 25.04.2011.
08:40
Vestionline

NATO uništio Gadafijevu rezidenciju

On je izneo mišljenje da je to bio pokušaj ubistva pukovnika Gadafija, dok je Gadafijev sin Saif al-Islam rekao da je bombardovanje predsedničke rezidencije kukavički čin.

"Ovaj kukavični napad na Gadafijevu rezidenciju može da uplaši decu, ali mi nećemo napustiti borbu i ne plašimo se", kazao je on, dodajući da je bitka koju vodi NATO unapred izgbuljena.

Snažne eksplozije uzdrmale su centar Tripolija ubrzo posle ponoći dok su avioni leteli iznad prestonice. To su bile najsnažnije detonacije u libijskoj prestonici od početka NATO operacije i od njih se zatresao hotel nedaleko od centra grada u kome su odseli strani dopisnici.

Eksplozije su se čule u nekoliko delova prestonice, a libijska državna televizija je posle toga na nekoliko minuta prekinula emitovanje.

Međunarodna koalicija počela je intervenciju u Libiji 19. marta, na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN.NATO je preuzeo komandovanje vojnom intervencijom od SAD 31. marta.

U međuvremenu, Kuvajt je libijskom Prelaznom nacionalnom savetu, koji upravlja teritorijama pod kontrolom opozicije, juče dao 180 miliona dolara, a kuvajtski ministar spoljnjih poslova šeik Muhamed Sabah al-Salem al-Sabah rekao je da će njegova zemlja obezbediti veliku humanitarnu pomoć preko nacionalnog saveta, naveo je AFP.

"Kuvajt i Prelazni nacionalni savet će ostvariti blisku saradnju, tako da će to postati legitimni kanal za dostavljanje pomoći libijskim građanima", kazao je kuvajtski šef diplomatije, ali nije rekao da će njegova zemlja priznati taj savet.

Libijski nacionalni savet su do sada priznali samo Francuska, Gambija, Italija i Katar.

2024 © - Vesti online