Ponedeljak 25.04.2011.
06:12
Vestionline

Carigradski patrijarh i papa zajedno 2013. godine

Patrijarh Vartolomej i papa Benedikt XVI

Do skupa bi, navodno, trebalo da dođe u češkom mestu Mikulčice - na tromeđi Češke, Slovačke i Austrije, a poziv na skup prihvatili su i patrijarh Vartolomej i papa Benedikt XVI. Očekuje se da dođu i drugi pravoslavni prvojerarsi, posebno slovenskih naroda, koji baštine tradiciju svete ravnoapostolne braće staroslovenski jezik.


Termin održavanja svečanosti nije još potpuno utvrđen. Postoje dva predloga - 23. maj i 5. juli 2013. Prvi bi više odgovarao Carigradu, dok je drugi pogodan zbog toga što je to "Dan Kirila i Metodija", koji se u Češkoj obeležava kao državni praznik.

Mikulčice - počivalište Svetog Metodija

 

U mestu Mikulčice je pre tridesetak godina pronađen grob Svetog Metodija (815-885), arhiepiskopa Panonije, oblasti koja je obuhvatala predele u današnjoj Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Njegov 11 godina mlađi brat Ćirilo (Konstantin Filosof) umro je 869. godine u Rimu.


Mikulčice je od 6. do 9. veka bilo jedno od središta slovenske države Velike Moravske, uz obližnji Velehrad. Arheolozi su pronašli ostatke 12 crkava, velmožke palate, 2.500 grobova. U muzejskoj zbirci se sada nalazi 250.000 eksponata.

2024 © - Vesti online