Nedelja 24.04.2011.
11:18
Beta

Patrijarh Irinej služio Vaskršnju liturgiju

Patrijarh Irinej u Sabornoj crkvi u Beogradu

Među prisutnima su bili ministri unutrašnjih poslova i vere, Ivica Dačić i Srđan Srećković, i predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić koji je danas napustio bolnicu u kojoj je bio od prošle nedelje zbog štrajka glađu i žeđi.

Jutarnja liturgija završena je vaskršnjom poslanicom koju je pročitao starešina Saborne crkve Petar Lukić.

Liturgijske pesme, himne i antifone izvodio je hor Saborne crkve "Prvo beogradsko pevačko drustvo", jedan od najstarijih horova u Srbiji.

Nakon kraćeg zadržavanja u crkvi Dačić, Srećković i Nikolić su sa patrijarhom Irinejom prešli u zgradu Srpsku patrijaršiju.

Oni su u Patrijaršiju ušli zajedno sa patrijarhom Irinejom iz Saborne crkve posle jutarnje liturgije. Patrijaršiju su, posle sat vremena, najpre napustili Dačić i Srećković, a desetak minuta kasnije i Nikolić.

Srećković je, po izlasku iz Patrijaršije, rekao novinarima da nije vreme za politiku, već za praznik koji se slavi u krugu porodice.

Umesto Nikolića novinarima se obratio advokat Vladimir Božović koji je rekao da se Nikolić zahvaljuje medijima što su pratili njegov štrajk glađu i žeđu proteklih dana.

Božović je rekao da je Nikolić prihvatio poziv patrijarha Irineja, mitrpolita Amfilohija i vladike Irineja bačkog da Uskrs provede u krugu porodice.

Obeležavanje Uskrsa počelo je u ponoć, kada je episkop hvostanski Atanasije služio liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić.

2024 © - Vesti online