Nedelja 24.04.2011.
11:03
Beta

Vlada Srbije pristala na tehničke pregovore o Kosmetu?!

Vlada Srbije se saglasila s tehničkim karakterom pregovora: Edita Tahiri

"Mi smo slobodni da pričamo o svemu i od mene nikada nećete čuti: 'Ne, to je aposlutno neprihvatljivo i o tome ne može da se govori'. Mislim da i druga strana treba da prilagodi svoj pristup traženju rešenja, a ne traženju naše potvrde njihovoj takozvanoj nezavisnosti, jer nju nikada neće dobiti" kazao je Stefanović za "Blic".

Šefica delegacije Kosova Edita Tahiri je za nedeljno izdanje prištinskog dnevnika "Ekspres" rekla da su "takve, provokativne izjave, štetne za dijalog" i da "gospodin Stefanović treba da bude odgovorniji da bi doprineo uspehu dijaloga".

Tahiri je odbacila bilo kakvu mogućnost da podela Kosova i Metohije bude opcija u pregovorima i ocenila da je izjava Stefanovića štetna i za stabilnost šireg regiona.

"Koncept dijaloga su tehnička pitanja, a političke teme nikada neće biti prihvaćene. Mogu da kažem da su takve ideje koje su stigle iz Srbije i od gospodina Stefanovića, destabilizirajuće za region. Vlada Kosova se rukovodi progresivnom politikom radi jačanja stabilnosti i mira u regionu, i dobrosusedstva kao puta ka evropskim integracijama", rekla je Tahiri.

Ona je podsetila da su obe strane od početka pregovora prihvatile koncept tehničkog dijaloga o praktičnim pitanjima.

Tahiri je takođe navela da tokom sastanaka koji se održavaju u Briselu, nije bilo tendencija da se otvori pitanje podele. "Oni - i gospodin Stefanović, i Vlada Srbije, jasno znaju da dijalog koji je počeo u Briselu, ima isključivo tehnički karakter i oni su se predhodno saglasili s tim", rekla je šefica prištinske delegacije u pregovorima sa Srbijom.

Tahiri je podsetila da "i rezolucija Generalne Skupštine UN predviđa dijalog o pitanjima u interesu svakodnevnog života građana, s ciljem približavanja i Kosova i Srbije EU."

2024 © - Vesti online