Nedelja 24.04.2011.
12:22
Srna

Jemen: Demonstranti uspeli, Saleh daje ostavku

Posle 32 godine silazi sa vlasti: Ali Abdulah Saleh

"Predsednik Ali Abdulah Saleh i vladajuća stranka se slažu sa ovim predlogom o ostavci. To će biti u skladu sa Ustavom Republike Jemen, a to znači da će predsednik podneti ostavku članovima Parlamenta", kaže zamenik ministra informisanja Abdoh el Janadi.

Opozicija je saopštila da prihvata taj predlog, mada se protivi odredbi da parlament ima pravo da odbije Salehovu ostavku.

"Hvala Bogu, nedeljema smo ga terali da to uradi. Stojimo ovde uspravno. Naša omladina je hrabra. On neće ostati", kaže pristalica opozicije. Deo opozicije smatra da se ne sme Salehu i njegovoj porodici odobriti imunitet od sudskog progona.

Članovi Salehove partije čine većinu u parlamentu, javlja AP. Saleh je na vlasti 32 godine, a već duže od dva meseca je suočen sa masovnim protestima. Opozicione partije su zatražile od međunarodne zajednice, regionalnih sila i organizacija za zaštitu ljudskih prava da pomognu u zaustavljanju krvoprolića u toj zemlji.

Uskoro će saznati da li su zaista uspeli: Demonstranti u Jemenu

Više od 120 osoba je poginulo, a preko 5.000 povređeno u protestima, koji su počeli 11. februara u Jemenu, a organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" je pozvala Ujedinjene nacije da obustave vojnu pomoć toj zemlji kao odgovor na stradanje civila.

SAD su pozdravile odluku Saleha o povlačenju, apelujući na sve strane da ubrzano krenu sa mirnom primopredajom vlasti.

2024 © - Vesti online