Nedelja 24.04.2011.
10:15 >> 22:24h
Vestionline

Krvavi vikend u Misrati - 36 mrtvih

Zamenik libijskog minstra spoljnjih poslova Kaled Kaim izjavio je jutros da je vojska obustavila operacije protiv pobunjenika u Misrati, ali da se nije povukla iz grada kako bi omogućila lokalnim plemenima da pronađu mirno rešenje, prenele su agencije.

Ovako je Misrata izgledala 23. aprila 2011. godine

"Oružane snage se nisu povukle iz Misrate, već su samo suspendovale operacije. Plemena nameravaju da reše problem u roku od 48 sati i mi verujemo da će ova bitka biti rešena mirnim, a ne vojnim putem", rekao je Kaim na konferenciji za novinare u Tripoliju.

Kaim je ranije najavljivao da će se vojska povući iz Misrate i prepustiti lokalnim plemenima da reše sukob bilo pregovorima, bilo silom.

"Gadafi se služi prljavim trikovima"

 

Libijski pobunjenici optužili su Gadafija da igra "prljavu igru" u Misrati, jer je uprkos obećanjima o prekidu vatre vojska danas u tom gradu ispalila više projektila.

 

"Gadafi zaista igra prljavu igru," rekao je portparol Tranzicionog nacionalnog saveta pukovnik Omar Bani francuskoj agenciji AFP.

 

"Njihova saopštenja su trik. Vojska se samo malo sklonila sa ulica ali da se sprema da ponovo napadne," istakao je Bani.

U jučerašnjim žestokim okršajima u Misrati, koja se nalazi na severozapadu Libije, 210 kilometara istočno od prestonice Tripolija, poginulo je 36, a ranjeno 100 osoba, javio je AFP. U sukobima u tom gradu u proseku gine 11 ljudi dnevno.

Grci, pomagajte!

 

Zvanični Tripoli zatražio je od Atine da pomogne u prekidu vazdušnih udara NATO na teritoriju Libije. Pregovore sa grčkim rukovodstvom vodi libijski premijer Al Bagdadi Al Mahmuti, javili su grčki mediji.

 

Grčka, kao zemlja članica NATO, podržava međunarodnu operaciju u Libiji, ali uprkos tome nije prekinula kontakte sa predstavnicima režima Moamera el Gadafija.

U međuvremenu, u prvom napadu američke bespilotne letelice "predator", čiju je upotrebu pre tri dana odobrio američki predsednik Barak Obama, uništen je jedan od Gadafijevih sistema za lansiranje raketa kojim su, navodno, gađane civilne mete u Misrati, naveo je AP.

Sukobi u Libiji traju od 15. februara, kada su se opozicione snage pobunile protiv Gadafijevog režima.

2024 © - Vesti online