Subota 23.04.2011.
23:12
Beta

Dodik: Zašto Incku smeta referendum?

Nema poništavanja referenduma: Milorad Dodik

Dodik je kazao da je jedino relevantno mesto za odlučivanje o referendumu bio Ustavni sud RS.
 

"S obzirom na to da Klub Bošnjaka u Veću naroda RS nije iskoristio pravo veta na odluku o referendumu, ne vidim razlog zašto bi odluku suspendovao visoki predstavnik u BiH", kazao je predsednik RS za banjalučki "Glas Srpske".

On je ocenio da je bošnjački klub doneo "konstruktivnu odluku", omogućavajući da RS u narednih 45 dana obavi sve neophodne pripreme za održavanje referenduma.

"Mislim da su sami uvideli da nema formalnih prepreka za održavanje referenduma i da politikanstvo ne može da im pomogne", istakao je Dodik.

Komentarišući poziv Kluba Bošnjaka visokom predstavniku da poništi odluku o referendumu, on je ocenio da je to nemoguće.

"Odluka Narodne skupštine sada je dobila veći legitimitet činjenicom da Bošnjaci nisu uložili veto. To je dokaz da je RS apsolutno u pravu i drago mi je što su Bošnjaci dali svoj doprinos legalizaciji donesene odluke", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, čudno je da Klub Bošnjaka poziva visokog predstavnika da poništi odluku o referendumu, ako oni nisu na nju uložili veto.

Klub Bošnjaka u Veću naroda RS zatražio je od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da poništi odluku parlamenta RS o referendumu, navodeći da RS nema nadležnost da odlučuje o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Bošnjaci takođe tvrde i da bi održavanje referenduma o postojanju tih institucija značilo kršenje Dejtonskog sporazuma.

2024 © - Vesti online