Subota 23.04.2011.
18:41
Vestionline

Vekić: Mesić laže i proziva Tuđmana

Bivši ministar je tu Mesićevu izjavu ocenio napadom na prvog hrvatskog predsednika Franju Tuđmana, naglasivši da je

Mesić svojom izjavom utvrdio da je tadašnje hrvatsko političko i vojno vođstvo znalo šta se dešava, ali da to nije sprečilo.

Vekić tvrdi da Mesić tom izjavom prozvao i njega, i pokojnog predsednika Franju Tuđmana, i da Mesić, pritom i laže.

Ivan Vekić: Imali smo pravo da palimo neka sela

Prema Vekićevim rečima, "neke kuće su spaljene, a bile bi spaljene i opet, jer su predstavljale uporišta teroristima".

"Tamo nije ubijen ni jedan civil, jer su civili napustili svoja sela. To su sela, sa srpskim stanovništvom, ali to su četnička sela", rekao je Vekić i kao dokaz za svoju tvrdnju pomenuo je zločine u mestima Četekovac, Voćin, Mikleuš i Balinci gde, kako je rekao, "Hrvate nije ubijala JNA, ni dobrovoljci iz Srbije i Crne Gore, već mesni četnici, za čijim spaljenim kućama sada žali Stjepan Mesić".

"Predsednik Tuđman nije znao ni za kakva paljenja srpskih sela, čak ni za ona na koja smo imali pravo, jer mu nismo referisali na takav način", rekao je Vekić koji smatra da Mesićeva izjava o njemu treba značiti da je već osumnjičen.

Ocenio je i da je onima koji pokušavaju da dokažu da je Hrvatska stvorena na zločinu potrebno da se osim generala, osude i najviši civilni zvaničnici.

Vekić je jedan od osnivača HDZ-a, 1989. godine bio je u Saboru, a od 31. jula 1991. do 15. aprila 1992. bio je drugi ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, prethodnik mu je bio Josip Boljkovac, a naslednik Ivan Jarnjak.

Jedan je od osnivača i predsednik ekstremno desničarske stranke Hrvatska straža i suorganizatora antivladinih protesta i protesta povodom haške presude.

Pojedine nevladine organizacije prozivaju ga za povezanost sa zločinima u Slavoniji i drugim delovima zemlje koji su se dešavali dok je bio ministar, a od februara se protiv njega vodi istraga.

2024 © - Vesti online